El fin del mundo!

Na het actieve avontuur in Torres del Paine lagen er nog een aantal mooie plekken in Argentijns Patagonië op me te wachten: Perito Moreno en Tierra del Fuego, el fin del mundo.

Ons ´W´-groepje viel in Puerto Natales uit elkaar: Anna en Toby gingen liftend verder naar Ushuaia, terwijl Beat en ik de bus pakte naar El Calafate. El Calafate is een übertoeristisch plaatsje, helemaal ingericht voor het ontvangen van toeristen die de wereldberoemde gletsjer Perito Moreno willen bewonderen.
Perito Moreno is 30km lang, 5km breed en 60m hoog, GIGANTISCH!! Dit is wel even een andere gletsjer dan de eerdere die ik heb gezien in Chili. Voor de gletsjer hebben ze verschillende balkons aangelegd zodat je hem van alle kanten kan bekijken. Overal staan ook nog bankjes, dus je kan lekker zitten wachten tot er een stuk ijs afbreekt en in het water valt. Mooi!

Ik wilde na Perito Moreno zo snel mogelijk vertrekken uit El Calafate, op naar Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld. Er vertrekt maar één bus per dag naar Ushuaia en wel om drie uur ´s nachts. Ik ben dus dezelfde nacht om half 3 uur mijn bed uitgekropen en heb op kousevoetjes de dorm verlaten. Het voelde echt als een tocht naar het einde van de wereld: twee grensovergangen om van Argentinië naar Argentinië te reizen (4 nieuwe stempels in mijn paspoort), drie bussen, één pont en één dikke vent voor 10 uur naast me. Om 22.30 was ik dan eindelijk in Ushuaia, waar de zon nog net niet helemaal onder was.  In Ushuaia werd ik weer herenigd met allerlei bekenden van de Navimag.

Ushuaia vond ik figuurlijk gezien niet het einde van de wereld. Alles is er duur en als je wat wilt doen dan moet je Ushuaia uit want het is eigenlijk niet meer dan het verzamelpunt voor de cruises naar Antartica met de bijbehorende tax-free winkels met o.a. fotocamera´s en telelenzen. Ik had er vier dagen stuk te slaan en heb me zeker vermaakt:

- Samen met Toby op een zeilboot een tocht gemaakt naar de zeeleeuwen en naar eiland ´H´ waar de aalscholvers hun nesten hebben

- Gewandeld door het nationale park Tierra del Fuego

- Vanaf Estancia Harberton met de speedboot naar Isla Martillo overgestoken om van heel dichtbij de pinguïns, Magallanic en Papúa, op hun eieren te zien broeden. GAAF!

Na de hele rit down south per bus en per boot, heb ik voor de tocht naar het noorden een vliegticket geboekt: Op naar de zon, naar de steaks, naar de tango, oftewel,  in 3,5 uur op naar Buenos Aires!

Laatste foto's

Reacties 2

sanne 04-12-2010 09:56

Hey sis! Wat een gave foto's van die pinguns. Zooo dichtbij! En ook die gletsjer vind ik indrukwekkend.....Ziet er verdomd koud uit daar. Nu ben je lekker aan het chillen bij de watervallen; heel anders, maar wel lekker warm en mooi. Geniet ervan! xxx

Marjan 04-12-2010 12:44

Hee Marleen,
Stinkt he, die aalscholvers en zeeleeuwen! ;-) Stoer hoor, wat je allemaal doet. Geniet ervan! -x-

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer