Down south per Navimag

In Puerto Montt heb ik mezelf geüpgrade naar een moderne backpacker: ik heb een netbook gekocht! Eindelijk geen suffe internetcafé´s meer  of wachten op die ene langzame computer in het hostel, maar gezellige coffeeshops met wifi. Of dit betekent dat ik meer ga schrijven dat bevalt te betwijfelen, het maakt het schrijven van een blog en het uploaden van foto´s vooral makkelijker :-).

Vanuit Bariloche ben ik naar Puerto Montt in Chili afgereisd om een cargoschip naar Puerto Natales te nemen, zo´n dikke 1000 km zuidelijker. Bij het inchecken van de bagage bleek ons schip, de Evangalistas van de firma Navimag er nog niet te zijn, in plaats van 14h ´s middags, zouden we ´s avonds vertrekken, het goede nieuws was dat de goedkoopste slaapplaatsen (42p slaapzaal) omgeboekt waren naar 4p hutten. Beter!
Het was nat, winderig en koud in Puerto Montt, niet echt een stad om gedwongen nog een extra dag door te brengen, er valt niets te doen behalve rondhangen in de mall en vis eten op de toeristische vismarkt. Om half 8 mochten we eindelijk aan boord en na het diner (goed kantinevoer) en de veiligheidsbriefing klonk om 23.30 klonk de scheepshoorn: Op naar Puerto Natales!

Het mooie aan deze bootreis is dat je door verschillende landschappen trekt; fjorden, gletsjer, volle zee. Plus de vogels, dolfijnen, zeeleeuwen die op de verschillende momenten langs de boot zwommen, echt gaaf. Wat nog gaver is, is dat je als passagier op de brug mag komen en op de rustige momenten vragen mocht stellen.Vooral tijdens de schemering gaf het me een kick om daar te zijn: het monotone geluid van de motor dat af en toe doorbroken werd door de bevelen van de kapitein, het had iets rustgevends.

De 2e avond was het moment om pilletjes tegen zeeziekte in te nemen, we gingen de oceaan op! Voor de komende 12 uur zouden we op volle zee zijn, de verwachte golfhoogte was zo´n 4m. Uiteindelijk hebben we zo´n 20 uur op de oceaan gezeten, de wind kwam uit het zuiden waardoor het schip af en toe maar een snelheid van 2 knopen per uur haalde. De eerste uren heb ik prima doorstaan en ik ben de volgende dag zelfs naar het ontbijt gegaan, maar na een half uur in de kantine voelde ik me steeds minder ok, ik ben weer mijn bed ingedoken en ben rond het middaguur buiten gaan staan, dat hielp ook. Ik was erg blij toen we de Golfo de Penas achter ons lieten!
Na de Golfo de Penas komt o.a. de English Narrow, zoals de naam al zegt, een erg smalle passage. Je kan de English Narrow alleen met daglicht passeren, door ons late vertrek en de vertraging op de oceaan hebben we een nacht voor anker moeten liggen om te wachten op de volgende dag met als resultaat dat we een dag later in Puerto Natales aan zouden komen. Stress bij sommige passagiers! Ik ben blij dat ik alle tijd heb... Het mooie aan de vertraging was, was dat het nu weer in het schema paste om een uurtje uit te wijken naar gletsjer Iceberg. Erg imposant, vooral als er een Zodiac van het schip naar de gletsjer vaart om ijs te halen voor  de drankjes in de bar; dan zie je pas echt hoe groot zo´n gletsjer is!

De sfeer aan boord was prima, erg gezellig. Veel leuke mensen ontmoet! De 5 dagen aan boord doorgebracht met kletsen, lezingen over Patagonië, lezen, foto´s maken, kaarten en wederom bingo.
Er waren 2 filmploegen aan boord, de nationale Chileense TV (ja, ik ben geïnterviewd in het Spaans (!) over mijn ervaringen met de Chilenen,  ik was pas 2 dagen in Chili, dus heel wat zinnigs kunnen melden, not) en een ploeg van de ARD die een schitterende documentaire maakt over een motortocht vanuit Ica (Peru) naar Tierra del Fuego. We hebben de laatste avond het eerste gedeelte gezien, erg mooi!

Na 4 nachten en 5 dagen, bestemming bereikt: Puerto Natales, de toegang tot het beroemde natuurpark Torres del Paine, tijd voor wat actie: wandelen met bepakking!

Laatste foto's

Reacties 3

Jeske 17-11-2010 19:16

Ha Marleen,

Klinkt super, die bootreis!! Wij zijn aan het uitzoeken hoe we naar het zuiden vertrekken.. zijn nu nog in warm Valparaiso! Als je nog tips hebt?!

X Jeske

monie 18-11-2010 00:35

Wij kregen al buikpijn van Syros naar Athene........!!!! Mooie foto's! Ik ben ook benieuwd naar je wandelfoto's.....liefs XXXXX

Marjan 19-11-2010 00:04

Hoi Marleen,
Het lukt me vanuit Peru niet om je berichtjes te lezen, te weinig tijd. Dat ik ik thuis zeker inhalen! Veel plezier en succes bij alles wat je doet.
Liefs, Marjan

Reageren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Wil je op de hoogte blijven van de belevenissen? Meld je aan voor de mailinglist

Eerdere reisverhalen

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer